Oslo

Hoofdstad van Noorwegen

Oslo is de hoofdstad van Noorwegen en tevens de grootste stad van het land. Er wonen ongeveer 600.000 mensen. De stad ligt aan het Oslofjord in het zuidoosten van Noorwegen en werd volgens de overlevering rond het jaar 1000 gesticht door koning Harald Hardråde. Van 1624 tot 1924 heette de stad Christiana (of Kristiana), naar koning Christiaan IV, die de stad na een grote brand weer opbouwde. In 1924 kreeg de stad haar oude naam terug.


Oslo


Vliegveld

Het vliegveld van Oslo, Oslo Airport of ook wel Oslo Gardermoen, is de grootste luchthaven van Noorwegen. De luchthaven heeft een eigen treinstation met een snelle verbinding met de stad.


Openbaar vervoer

Het treinstation van Oslo, Oslo Sentralstasjon, is het belangrijkste station van het land. Van hieruit zijn er verbindingen met oa. Trondheim, Bergen, Stavanger en Scandinavische steden als Stockholm, Göteborg en Kopenhagen. In de stad zelf kun je gebruikmaken van bus, tram, metro en verschillende veerboten. Ook zijn er overal stallingen waar je een fiets kunt huren.


Bezienswaardigheden

Opvallende blikvanger is het Raadhuis van Oslo, waar jaarlijks de Nobelprijzen worden uitgereikt. Er hangen ook enkele grote werken van de bekende Noorse kunstenaar Edvard Munch. Meer van zijn werk is te bewonderen in het Munchmuseum. Een must-see is het Vikingskipshuset, het Vikingschipmuseum, waar onder andere het beroemde Osebergschip te bewonderen is. Het bevind zich op het schiereiland Bygdøy, waar je nog een aantal musea kunt vinden. Ook kun je er heerlijk wandelen in de prachtige parken.

Tips Oslo